Bouwenenwonen.be is het adviesplatform over thuisbatterijen met up-to-date info, prijsinformatie & rekentools.

Vergelijk gratis offertes

Thuisbatterij: voordelen, soorten en prijzen [2024]

Een thuisbatterij is een slimme investering voor iedereen die optimaal wil profiteren van zonne-energie en zijn energierekening wil verlagen. Door overtollige zonne-energie op te slaan, kun je deze gebruiken tijdens momenten dat de zon niet schijnt, zoals ‘s avonds of op bewolkte dagen. Dit verhoogt de energie-efficiëntie en vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over thuisbatterijen: van de voordelen en verschillende soorten batterijen tot aan de kosten en belangrijke overwegingen bij de aanschaf. Je krijgt ook praktische tips voor de installatie en het vergelijken van offertes, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt voor je situatie.


Korte samenvatting over thuisbatterij

 1. Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op voor later gebruik, waardoor je efficiënter kunt omgaan met je energieverbruik.
 2. De installatie van een thuisbatterij kan je helpen om je energierekening te verlagen en minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
 3. Thuisbatterijen verschillen in capaciteit, merk en prijs, waardoor het belangrijk is om goed te vergelijken en te kiezen wat bij je behoeften past.
 4. Professionele installatie zorgt voor een veilige en optimale werking van je thuisbatterij.
 5. Het vergelijken van offertes kan aanzienlijke besparingen opleveren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je thuisbatterij.

Is een thuisbatterij al rendabel in 2024?

Een thuisbatterij maakt het mogelijk om meer van de energie te verbruiken die je zonnepanelen opwekken. Hierdoor haal je meer rendement uit je zonnepaneleninstallatie, word je onafhankelijker van het net en bespaar je extra op je energiefactuur.

Door de huidige kostprijs en het wegvallen van subsidies heeft een thuisbatterij een langere terugverdientijd dan voorheen. Dit maakt de investering niet altijd rendabel. Gelukkig blijven de prijzen voor thuisbatterijen dalen en verbetert de kwaliteit voortdurend, waardoor de investering steeds interessanter en rendabeler wordt.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat de energie op die je zonnepanelen opwekken maar niet direct verbruikt wordt. Deze opgeslagen energie kan later gebruikt worden wanneer er geen zonlicht is. Een omvormer, die bij elke thuisbatterij hoort, zet gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom, zodat je elektrische apparaten kunnen draaien op zelfopgewekte energie.

De gemiddelde opslagcapaciteit van een thuisaccu is 8 kWh. Gezien een gemiddeld gezin ongeveer 9,6 kWh per dag verbruikt, kan een thuisaccu je woning dus bijna een hele dag van stroom voorzien.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Het opslaan van zonne-energie in een thuisbatterij heeft vele voordelen:

 • Onafhankelijker van het elektriciteitsnet: door een thuisbatterij ben je meer zelfvoorzienend in je energiebehoefte. De overtollige stroom die overdag door zonnepanelen opgewekt wordt, wordt opgeslagen in de accu, waardoor er geen elektriciteit verloren gaat. Bovendien heb je zelf controle over je energieverbruik en kosten, en kom je een stap dichter bij energie-onafhankelijkheid.
 • Lagere energiefactuur: met een thuisbatterij verbruik je meer zelfopgewekte stroom en hoef je minder elektriciteit van het net te halen, wat leidt tot besparingen op je maandelijkse energiefactuur. Een accu helpt ook om je verbruik beter te spreiden, wat voordelig is met het capaciteitstarief.
 • Meer voordeel uit de digitale meter: in België wordt de overgang gemaakt naar de digitale meter. Deze meter is voordeliger bij een hoog zelfverbruik van je opgewekte energie. Een thuisaccu verhoogt je zelfconsumptie, wat besparingen oplevert.
 • Eenvoudige plaatsing: een thuisbatterij is eenvoudig te installeren, vergt geen onderhoud en is volledig geautomatiseerd. Bij gebrek aan ruimte binnenshuis kan de accu ook buiten geplaatst worden, aangezien die temperaturen van -20°C tot 50°C kan verdragen.

Zijn er ook nadelen?

Thuisbatterijen zijn momenteel nog redelijk duur. Toch blijft de prijs dalen. Vooral als je je zelfconsumptie wilt verhogen en onafhankelijker wilt worden van het net, is een thuisaccu nu al een slimme investering.

Prijs van een thuisbatterij in 2024

De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen de €4.000 en €10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kosten variëren afhankelijk van het type thuisbatterij, capaciteit en merk.

Enkele voorbeelden van prijzen:

 • Tesla Powerwall (7 kWh): €5.000 tot €10.000
 • Samsung Thuisbatterij (3,6 kWh): Gemiddeld €6.500

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van thuisbatterijen terug. Gezien de vele voordelen van thuisbatterijen, de afschaffing van de terugdraaiende teller en de invoering van het capaciteitstarief, wordt verwacht dat thuisaccu’s steeds vaker geplaatst zullen worden. Meer technologiebedrijven ontwikkelen deze batterijen, wat de concurrentie verhoogt en de prijzen verder zal doen dalen, terwijl de kwaliteit verbetert.

Thuisbatterij prijzen 2024

Capaciteit van de thuisbatterij Gemiddelde thuisbatterij prijs
Thuisbatterij van 3 kWh €4.000,-
Thuisbatterij van 8 kWh €5.000 tot €8.000,-
Thuisbatterij van 14 kWh €10.000,-

*Exclusief btw, maar inclusief omvormer en plaatsen van de thuisbatterij.

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen:

 • Lithium-ion thuisbatterij: deze batterij is de meest voorkomende en wordt door de meeste fabrikanten geproduceerd. Ondanks mogelijk capaciteitsverlies bij volledige op- en ontlading, is dit een lichte en compacte batterij die lang meegaat. De lange levensduur en het hoge rendement compenseren de hogere prijs.
 • Zoutwater thuisbatterij: dit is een vrij nieuwe technologie en biedt een milieuvriendelijk en recyclebaar alternatief. Hoewel de batterij groot en zwaar is, kan ze volledig op- en ontladen worden zonder capaciteitsverlies. Zoutwater thuisbatterijen hebben ook een langere levensduur dan andere soorten.
 • Loodzuur thuisbatterij: bekend als startaccu in auto’s, is deze batterij een van de goedkoopste vormen van energieopslag. Loodzuur batterijen zijn groot, zwaar en hebben een kortere levensduur. Ze kunnen slechts 30% tot 50% ontladen worden, waardoor ze minder rendabel zijn in vergelijking met andere thuisbatterijen.

Welke merken van thuisbatterijen zijn er?

Er zijn meerdere fabrikanten van thuisbatterijen, zoals Samsung en Tesla, die in 2015 de eerste thuisbatterij lanceerde: de Tesla Powerwall. Andere populaire merken zijn Mercedes, LG, en SolarWatt.

Zijn er premies?

Je kunt geen premie meer krijgen via netbeheerder Fluvius. Wie een thuisbatterij installeert, kan wel aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6%, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Is het mogelijk om met de combinatie van zonnepanelen en thuisbatterij onafhankelijk te worden?

In ons klimaat is volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet niet haalbaar. In de wintermaanden produceren zonnepanelen te weinig elektriciteit om de thuisbatterij voldoende op te laden. Hierdoor zal je in deze periode nog steeds stroom van het net moeten halen, met een maximale onafhankelijkheid van 60 tot 70%.

Besparen op een thuisbatterij? Vergelijk gratis offertes!

De keuze voor een thuisbatterij is een slimme investering in energie-efficiëntie, duurzaamheid en de waardeverhoging van je woning. Factoren zoals capaciteit, merk en installatie door een professional spelen een grote rol in de kosten. Door offertes te vergelijken, kun je aanzienlijk besparen zonder in te leveren op de kwaliteit. Hieronder kun je ‘gratis offertes vergelijken’ en zo de beste deal voor je thuisbatterij vinden. Profiteer van deze kans om te besparen op een van de belangrijkste onderdelen van je energievoorziening.